• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

Vandaag was de route erg simpel. Eerst langs een kleine waterval en daarna door naar Hauganes voor de Whale Tour en daarna weer een klein stukje terug rijden naar Akureyri voor de overnachting. De waterval is maar 9km verwijderd van ons startpunt in Laugar en dus waren we snel ter plaatse en nog voor de busladingen aan toeristen.....

Daarna zijn we gaan rijden richting Akureyri en eerst rij je door een leeg stukje IJsland en daarna ga je de bergkam over en kom je bij de fjord uit en ziet het er allemaal weer heel anders uit.

We wilden graag lunchen in dit tentje, maar die bleek sinds eind augustus al gesloten te zijn voor het seizoen, maar ging een uur later wel ineens voor een buslading toeristen speciaal even open en daarna weer snel dicht....

Met andere woorden; een bultrug is even lang als een pickup truck met aanhanger.Zeg dat dan meteen......

De bergen gaan hier gewoon bijna een kilometer omhoog.

Op dit moment zwemmen er alleen een stuk of 8  bultruggen in de fjord rond en deze hebben we een tijdje geprobeerd te volgen. Een bultrug komt ongeveer een keer of 5 boven om te ademen alvorens voor een minuut of 8 te duiken en dan moet je maar weer gokken waar deze boven zal gaan komen. Iedere keer als de bultrug weer voor de eerste keer boven kwam was het vol gas met de boot in de richting waar hij was en zo te hopen er nog dichtbij te komen alvorens deze weer ging duiken. Na deze eerste twee rondes ben ik bovenop de stuurhut gaan staan bij de spotter om een beter zicht te hebben/krijgen bij de volgende ronde. Na 2 rondes ben ik weer naar beneden gegaan, want zo hoog sta je niet erg stabiel met deze golven.

Omdat het water hier zo helder is kan je ze ook onder water zien zwemmen en kon ik deze zo goed volgen dat ik precies wist wanneer deze boven water zou gaan komen en dus eindelijk ook foto's van de kop kon maken en vaak is die al weer onder water voordat je een foto hebt kunnen maken.

Ondertussen waren we overgestoken naar de andere kant van de fjord waar een ander exemplaar gezien was en daar ook dezelfde achtervolgingen meegemaakt.

Na deze geslaagde tocht heeft de boot voor de haven nog een half uurtje gedobberd om mensen wat kabeljauw te laten vangen met de hengels die aan boord ter beschikking gesteld werden en daarna was het nog maar een klein stukje varen naar de haven en was deze tocht ten einde. Vlak voor de haven nog deze mannetjes eidereenden gezien die al onderweg zijn om hun winterkleed te gaan krijgen. Na een korte rit terug richting Akureyri kwamen we aan bij onze onderdaksplek voor deze nacht en 's avonds laat nog even van het noorderlicht genoten.