• Header Jos 1
  • Header Jos 2
  • Header Jos 3
  • Header Jos 4
  • Header Jos 5
  • Header Jos 6
  • Header Jos 7

foto-jos.nl

Vandaag is Gletsjer dag en we starten met eerst 134km terug te rijden naar Skaftafel om vanaf daar weer de weg terug te gaan rijden en alle stops te gaan maken.

Bij het passeren van de Jokulsarlon zagen we dat het nog rustig was, de zon in een goede positie stond en dat de ebstroom volop tekeer ging en dus maar even gestopt en lekker genoten van de uitgaande stroom aan water en ijsblokken.

Eerste aanblik bij het ochtendgloren.

Het was weer heerlijk genieten, net als gisteren. Daarna weer in de auto richting de Skaftafel en toch nog weer een extra tussenstop ingelast bij Kviamyrarkambur.

Mooi plekje vlak langs de weg en niet druk bezocht.

Eenmaal bij Skaftaferl aangekomen zijn we de Svartifoss wandeling gaan doen van 2,5 km naar boven naar de waterval en daarna door naar de bovenkant van deze heuvelrug om de gletsjer goed te kunnen zien.

Het uitstroomgebied van de gletsjer naar zee en vroeger liep de gletsjer tot in de zee door. Na deze wandeling even fish&chips gegeten en toen weer de auto in en een klein stukje gereden naar Svinafellsjokull en daar ook even rondgekeken.

De volgende stop op de terugroute was de Fjallsarlon.

Om het af te leren voor de derde keer naar de Jokulsarlon gereden en daar op het strand gaan genieten van de aldaar gestrande ijsblokken na de ebstroom.

En natuurlijk ook nog even bij het binnenmeer en het schouwspal aldaar.

Omdat we nog wat tijd over hadden had Albertjan nog een laatste stop om te doen en dat was de Hoffelsjokull en met de al laagstaande zon daar nog aangekomen.

We hebben een geslaagde dag gehad met veel mooie uitzichten en een strakke wandeling naar de Svartifoss en via de bergkam weer terug.